O meni

Po izobrazbi sem biologinja, po duši pasja. Torej pasja biologinja, že od malih nog navdušena nad psi. Dokler nisem imela svojega, sem se ukvarjala s tujimi (sosedovimi, psi sorodnikov). Prvega psa sem dobila pri trinajstih, življenja brez štirinožnega kosmatinca pa si sploh ne znam več predstavljati.­

Zakaj nanook.si? Nanook je moj vzdevek na forumu mojpes.net in ker je ta blog namenjem samo psom oziroma pasjim tematikam, sem se odločila, da bo nosil tudi tako domeno.

Kljub temu, da me zanima vse v zvezi s psi, so mi določena področja še posebej pri srcu:

Etologija - ugotavljanje in opazovanje kako, kje, kdaj in zakaj se psi obnašajo tako kot se.

Behaviorizem in učenje psov s klikerjem (ali brez) je meni in živalim v zabavo in veselje. S svojimi psi delam agiliti, poslušnost, trikcamo, začenjamo pa tudi delo z nosom (=nosework).

S pasjo prehrano se ukvarjam že kar nekaj časa. Zanimajo me tako specifične diete za razne zdravstvene probleme kot tudi prehrana psov na splošno, od udomačitve pa vse do danes. Svoje pse hranim z doma pripravljeno kuhano in pa briketirano hrano. Za marsikaterega psa, tudi svoje, sem sestavila najrazličnejše diete (za jetra, ledvice, za pse z rakom, za alergije, za sečne kamne, za bajsike,...).

Poleg klikanja in pasje prehrane je moj hobi tudi branje in zbiranje znanstvenih člankov o psih. Zanima me več področij, prednjačijo pa evolucija in udomačitev psa kot (pod)vrste ter prehrana, vedenje in učenje psov. Poleg tega rada preberem tudi članke s področja pasje genetike in vzreje. Kar se zdravja tiče, se bolj ali manj omejujem na težave, ki jih imajo oziroma so jih imeli moji psi in psi mojih prijateljev/znancev/tistih, ki ste me prosili za pomoč in pa težave, ki so značilne za katero od meni ljubih pasem. V zbirki imam trenutno okrog 20.000 člankov (vključno s tistimi s področja biologije).

Sem pasji knjižni molj in redno prebiram pasje knjige. Večinoma v angleščini, saj pasjih knjig v slovenščini ni prav dosti, če pa so, pa govorijo o osnovah, ki so mi že poznane. Moja zbirka knjig seveda ni tako obširna kot zbirka člankov.

Še nekaj spornih:

Zavetišča in zapuščene živali: v osnovi podpiram delovanje zavetišč, ne podpiram pa uvažanja psov iz drugih držav z namenom oddaje pri nas. Če želi kdo posvojiti psa v drugi državi, naj to seveda stori – gre tja, ga posvoji, uredi vse potrebno za uvoz psa in ga pripelje. Uvažanje psov, ki nimajo posvojiteljev, v Slovenijo pa – ne hvala. Prav tako ne podpiram sterilizacije in kastracije prostoživečih mačk (Trap Neuter Release). Zame so mačke v prvi vrsti invazivna vrsta in pač ne morejo biti kar nikogaršnje in prostoživeče.

Razstave: nisem apriori proti razstavam, je pa razstavljanje psov nekaj, kar me kot aktivnost absolutno ne zanima.

Vzreja: ne nameravam vzrejati psov in vzreja v tem praktičnem smislu me ne zanima. Nisem proti vzreji in nisem nasprotnik vzrediteljev, ne podpiram pa tega, kar se pri nekaterih pasmah dogaja. Ne podpiram nerodovniške vzreje, prav tako pa ne podpiram zaprtih rodovnih knjig, sindroma popularnih samcev, konstantnega parjenja v sorodstvu in odpora do načrtovanega križanja pasem z namenom širitve genskega bazena. Prav tako nisem pristaš vzreje, ki vodi v pohabljanje pasme, v ekstreme tako na področju izgleda kot na področju vedenja, da o zdravju niti ne začnem.

Društva za zaščito/proti mučenju živali psov in mačk: nisem članica in tudi ne nameravam postati članica katerega od društev za zaščito/proti mučenju živali psov in mačk.

Deli: