pasja znanost

Azijski prvobitneži ali moderni mešanci

­

­Po svetu naj bi se sprehajala približno milijarda psov. 75% je tako imenovanih prostoživečih, kamor uvrščamo vaške, klateške, podivjane, napol podivjane pse, pa tudi lastniške, ki se sami potepajo naokrog. Velika večina nima lastnika kot pojem razumemo na zahodu. Vsem prostoživečim psom je skupno to, da njihovega razmnoževanja ne nadzorujemo ljudje, oziroma vsaj ne tako neposredno kot je to v navadi pri pasemskih psih in nekaterih mešancih.

Deli: 

Je bil pes udomačen dvakrat?

Nedolgo nazaj je bil v reviji Science objavljen zanimiv članek, ki udomačitev in evolucijo psa postavlja v nekoliko drugačno luč.

Do sedaj je veljalo, da so bili psi udomačeni samo enkrat in sicer preden smo se ljudje začeli stalno naseljevati in kmetovati. Kje točno naj bi do udomačitve prišlo, si znanstveniki niso enotni. Največkrat omenjajo tri območja in sicer Evropo (tudi Bližnji vzhod), osrednjo Azijo ter vzhodno Azijo. Tudi kdaj naj bi prišlo do udomačitve, ni povsem jasno. Prvi ostanki psov v Evropi so stari namreč 15.000 let, ostanki psov v vzhodni Aziji pa več kot 12.500 let.

So psi torej najprej nastali v Evropi in odpotovali do Azije? Ali so se neodvisno udomačili dvakrat, v različnem časovnem obdobju in na različnih koncih sveta?
Deli: 
Subscribe to pasja znanost