Dodatki

­

Prehranskih dodatkov, ki jih lahko dajemo psom, je kar veliko. Spodaj sem na kratko opisala štiri, ki imajo na moji pasji polici stalno mesto in jih redno dajem (ribje olje, vitamin E, CoQ10, probiotiki).

­1. Ribje olje

Poznamo dva »tipa« ribjega olja in sicer t.i. »fish liver oil« ter »fish body oil«.

Fish liver oil se najpogosteje pojavlja kot polenovkino olje (cod liver oil). Vsebuje vitamin A, vitamin D in omega-3 maščobne kisline (in kalorije-itak). Sama ga ne dodajam, saj moji psi s hrano dobijo dovolj vitaminov A in D, za dodajanje omega-3 pa mi je ljubše lososovo olje. Do sedaj sem ga zasledila v kaspulah in pa tekoče v steklenicah.

Primer: Twinlab Cod Liver Oil; 5mL olja vsebuje 4.615 IU vitamina A in 462 IU vitamina D, 554 mg EPA (eikozapentaenojska kislina) in 369 mg DHA (dokozaheksaenojska kislina). NRC (National Research Council) glede vitaminov A in D pravi takole: vitamin A: 75 IU/kg, vitamin D: 8 IU/kg. Če želimo to olje dodajati zaradi omega 3, bomo hitro predozirali vitamina A in D, zato je v tem primeru boljša izbira »fish body oil«.

Lososovo olje (»fish body oil«) je dober vir omega 3 maščobnih kislin, koliko ga dodajati je odvisno od psa in pa tega, kaj je in koliko maščobnih kislin dobi s hrano; 50-100 mg/kg telesne teže na dan bi naj bila varna doza. Zasledila sem tudi dozo 220 mg/kg, kar se meni osebno zdi preveč za zdravega psa.

Meni je najljubše tisto v kapsulah, ker ga je najenostavneje dozirati in je po mojem mnenju bolje zaščiteno pred oksidacijo kot pa tisto v steklenicah. Če pes kapsule noče/ne more pojesti, se jo lahko enostavno prepikne in stisne olje v hrano.

­

2. Vitamin E

Vitamin E je super antioksidant, ki ga jaz dokaj redno dodajam. Koliko je spet odvisno od psa. 10 IU/2,2kg do maksimum 400 IU/dan je ena možnost. 100 IU za manjšega, 200 IU za srednjega in 400 IU za velikega psa, je druga, priporočilo NRC pa pravi 0,5 IU/kg.

Potrebe po vitaminu E naj bi se povečale, če dodajamo npr. omega 3 maščobne kisline in vitamin A.

Tari s svojimi ledvičkami je zato redno dobival tako lososovo olje kot tudi vitamin E.

Sintetičen ali naraven vitamin E? V bistvu nimam mnenja, naraven je d-alfa tokoferol, sintetičen pa dl-alfa tokoferol. Še najraje vidim, da je mešanica tokoferolov (torej d-alfa, gama, delta tokoferoli,...).

­

3. Koencim Q10 (CoQ10)

Koencim Q10 je bil nepogrešljiv dodatek za Tarija. Pripisujejo mu (koencimu, ne Tariju) vse mogoče pozitivne učinke tako pri odpovedi srca kot pri odpovedi ledvic, jeter. Sama se držim doze ~2 mg/1kg. Načeloma so kapsule z oljem boljše kot CoQ10, ki je v prahu (tudi v kapsulah). Sama uporabljam koencim v prahu in ga ponavadi zmešam skupaj z lososovim oljem ali pa vitaminom E (tudi v kapsuli).

­

4. Probiotiki

Za vsak primer imam doma tudi probiotične kapsule, ki pa jih ne dodajam ves čas, ampak samo občasno naredim »kuro«, ko ima kakšen od psov prebavne težave ter ob kakšnem šoku za sam imunski sistem (cepljenja, gonitev). Uporabljam izključno tiste probiotike, ki (vsaj glede na podatke na izdelku) ne vsebujejo bakterije Enterococcus faecium.

Pri doziranju sledim navodilom na samem izdelku. Pri mojem piše, da bi naj odrasel človek vzel 2 kapsuli na dan. Torej bosta babi, ki imata ca. 20kg, dobili samo eno kapsulo na dan, Tari s svojimi 10 kg pa recimo polovico kapsule.

Obstaja seveda še mnogo drugih dodatkov, zelišč, ki jih bom opisala v enem od prihodnjih prispevkov.

­

Oznake:

Deli: