Vitamini - kje jih najdemo

Vitamini so organske spojine, ki jih telo potrebuje v majhnih količinah. Za razliko od maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin nam vitamini ne nudijo energije. Kljub temu pa so za delovanje našega telesa nepogrešljivi.

Razdelimo jih v dve skupini in sicer glede na topnost v vodi oziroma maščobah. Vitamini, ki so topni v maščobah, so vitamin A, vitamin D, vitamin E in vitamin K (ADEK). V vodi pa sta topna vitamin C in vitamini B kompleksa.

V maščobah topni vitamini se skladiščijo v telesu, zato do pomanjkanja teh pride počasneje, hitro pa jih je lahko preveč in pride do težav.

Nasprotno pa se vodotopna C in B slabo skladiščita (z izjemo kobalamina), kar pomeni, da ju po eni strani težje predoziramo, po drugi pa hitreje pride do pomanjkanja.

Kje najdemo vitamine?

Topni v maščobah (ADEK)

Vitamin A: jetra in olja iz jeter (npr. polenovkino olje), mleko, rumenjak, korenje, špinača, rumene buče in bučke, sladki krompir.

Vitamin D: jetra, ribe, rumenjak.

Vitamin E: organi, jajca, rjavi riž, ovseni kosmiči, rastlinska olja (olje pšeničnih kalčkov, sončnično olje, laneno olje,...).

Vitamin K: jetra, ribe, rumenjak, zelena listnata zelenjava.

Topni v vodi (BC)

Vitamin C: zelena zelenjava, agrumi (predvsem rod Citrus – pomaranča, limona, mandarina, klementina, grenivka), paprika.

Vitamini B-kompleksa

Vitamin B1 – tiamin: meso, mleko, sirotka, jajca, riževi otrobi, pšenični kalčki, kvas.

Vitamin B2 – riboflavin: meso (mišičnina) in organi (predvsem jetra), mleko, jajca (predvsem beljak), sirotka, zelenjava.

Vitamin B3 – niacin: meso, goveja jetra, jajca, ribe, stročnice, žitarice, korenje.

Vitamin B5 – pantotenska kislina: jetra, ledvice, mleko in mlečni izdelki, sirotka, stročnice.

Vitamin B6 – piridoksin: meso (mišičnina) in organi (predvsem jetra), ribe, jajca, sirotka, pšenični kalčki, paprika, krompir, banane, špinača, riževi otrobi.

Vitamin B7 – biotin: jajca (predvsem surov rumenjak), jetra, mleko, stročnice, zelena listnata zelenjava, kvas.

Vitamin B9 – folna kislina : perutnina, govedina in ovčetina, jetra, ledvice, zelena listnata zelenjava.

Vitamin B12 – kobalamin: meso , perutnina, ribe, morska trava (kelp), krompir.

Holine sicer ne spada med vitamine, a ga največkrat omenjajo skupaj z B vitamini. Kje ga najdemo: rumenjak, meso (mišičnina) in organi, mlečni izdelki, cvetača, brokoli, kvas, stročnice, rjavi riž.

Oznake:

Deli: