Koliko kuhane hrane?

Ker me je kar nekaj ljudi vprašalo, koliko kuhane hrane dati psu, je tule krajši prispevek o primerni količini kuhane hrane.

­Najpogostejša načina ugotavljanja dnevne količine hrane za našega psa sta naslednja:

  • Izračun glede na % telesne teže (načeloma 2–5 %) našega psa (oziroma primerne teže, če je predebel ali presuh).
  • Izračun glede na kalorične potrebe.

Za primer bom vzela 20-kilogramskega psa.

Če se odločimo, da bomo uporabili % telesne teže, potem naj bi naš pes dnevno dobil 0,4–1kg hrane (20 kg * 0,02; 20kg * 0,05).

Če se odločimo, da bomo hrano odmerili glede na kalorije, lahko uporabimo katero od formul, ki poleg teže upošteva tudi aktivnost našega psa, ali pa izračunamo, koliko kalorij je dobival, ko je jedel brikete.

Briketi: pes dnevno poje 250g briketov A. Kalorična vrednost (podatki so na vreči) teh briketov je 3600 kcal/kg, torej dnevno dobi 250 g = 900 kcal.

Formula: Primer formule za aktivnega 20-kg psa: faktor K x teža (kg)0,67=132 x 200,67= 982 kcal

K = 99 – neaktivni psi

K = 132 – aktivni psi

K = 160 – zelo aktivni psi

Kar se tiče razmerja med mesom in zelenjavo načeloma priporočam, da na začetku meso predstavlja nekako vsaj 50 % prehrane, 25 % naj bo zelenjave, 25 % pa »ogljikovih hidratov«. Tudi pri teh razmerjih velja, da jih vedno prilagodimo svojemu psu.

Vsi ti izračuni pa so zgolj okvirnega značajo in naj bodo samo vodilo, količino hrane vedno prilagodimu psu. Če se začne na kuhani hrani rediti, količino bodisi zmanjšamo, bodisi spremenimo sestavo. Če začne hujšati, količino povečamo oziroma spremenimo sestavo.

Vse našteto velja za odrasle, zdrave pse. Mladički, starejši psi in pa seveda bolni psi imajo nekoliko drugačne zahteve.

Kaj pa kosti?

Sama svojim psom ne dajem kosti. Pri hranjenju psov s kuhano hrano se kosti ne daje, če že, pa te nikakor ne smejo biti kuhane. Namesto kosti v hrano dodamo kalcij v prahu (ponavadi dodajamo kalcijev karbonat, včasih tudi kalcijev citrat), ki ga lahko naredimo sami (zmeljemo jajčne lupine) ali pa ga kupimo. Koliko kalcija bomo dodali, je odvisno od količine fosforja v prehrani. Razmerje med kalcijem in fosforjem mora biti namreč 1,2:1 - 1,4:1 v korist kalcija. Z izjemo kosti ima velika večina hrane precej več fosforja kot kalcija, zato je dodajanje nujno.

Koliko fosforja je v hrani, lahko izračunamo (na primer s pomočjo tabelce) ali pa se držimo »pravila«, da na 450 g kuhane hrane dodamo 800–1000 mg kalcija.

Oznake:

Deli: