Zelenjava in sadje

V to, ali pse hraniti tudi z zelenjavo in sadjem ali ne, se v tem prispevku ne bom spuščala. Tiste, ki psom ponudite tudi zelenjavo in sadje ali pa to nameravate, bodo informacije verjetno zanimale, tisti, ki ne hranite pa pač... verjetno ne boste naprej brali. Nič hudega.

ZELENJAVA

Zelenjave je res toliko vrst, da bi bilo nemogoče našteti vse, zato se bom omejila na tiste, ki se pri nas bolj pogosto pojavljajo, so bolj domače.

Tako kot pri mesu tudi tu velja, da se vsebnosti hranil razlikujejo tako glede na sorto kot tudi na način gojenja, kraj gojenja, gnojenje in, nenazadnje tudi način priprave. Sama vso zelenjavo skuham. Navedene vrednosti so tako le primer, smernice, ne pa točno določene vrednosti, ki jih lahko pričakujemo pri sleherni analizi katerekoli zelenjave. Vrednosti so napisane na 100g kuhane teže, podatki so iz baze USDA.

Kaj torej pride v poštev (pa to še zdaleč ni popoln seznam).

Buče - buče in bučke vseh vrst razen okrasnih. Tiste s trdo in tiste z mehko lupino. Hokaido, maslene, mojim sem dala tudi sorto slovenska golica. Patišon (bel ali rumen), zelene ali rumene bučke ("cukete"), okrogle cukete (courgettes),...

Cukete imajo denimo kar nekaj kalija (264mg) in vitamina A (1117IU). Maslena buča (to je tista podolgovata in na spodnjem delu nekoliko širša) je zelo mesnata (semena so samo v spodnjem delu) in prav tako vsebuje solidno količino kalija (133mg) ter vitamina A (3339IU), seveda pa ne gre zanemariti tudi drugih fitonutrientov. Občasno se pri nas dobi tudi bučo špagetarico in muškatno bučo.

­

Korenje - vsebuje kar nekaj kalija (235mg) in je bogato z vitaminom A (17.033IU).

Nadzemna koleraba - tudi ta vsebuje kar nekaj kalija (340mg) ima pa manj vitamina A (35IU)

Podzemna koleraba - ima še manj vitamina A kot nadzemna (samo 2IU), pa še vedno solidno količino kalija (216)

Cvetača - vitamin C(44mg) in kalij (142mg)

Brokoli - kalij (293mg) in vitamin C (40mg), tudi vitamin A (1.548IU)

Ohrovt - vitamin A 889IU, kalij (184mg))

Brstični ohrovt - kalij 317mg in vitamin A 775IU pa tudi vitamin C 62mg

Listnati ohrovt - 41mg vitamina C, 13621IU vitamina A in 228mg kalija.

Krompir - ima kar nekaj kalija (328mg) in ogljikovih hidratov (okrog 20g, od tega je sladkorjev 0,89g (sukroza, glukoza, fruktoza) vlaknin pa 1,8g)

Sladki krompir - ima ~17g ogljikovih hidratov, delež sladkorjev pa je večji (~5,7g). Ima tudi kar nekaj kalija (230mg) in precej vitamina A (15740IU).

Paprika - odvisno sicer od barve, ampak kar nekaj vitamina C, tudi nekaj vitamina A.

Gomoljna zelena - ima nekaj kalija.

­

SADJE

Tudi sadje ima lahko vlogo v prehrani psov. Ni nujno, da jim ga ponudimo, ni pa tudi nič narobe, če ga dobijo.

Kaj dati? Odvisno od psa. Morda že malce zlajnano, ampak je res. Nekateri psi imajo radi banane in po njih nimajo nikakršnih težav, spet drugi dobijo drisko, tretji se jih pa sploh ne pritaknejo.

Nikoli pa ne hranim psov z grozdjem ali rozinami. Sama ne dajem niti avokada. Pravzaprav od sadja največkrat dobijo jabolka in hruške, maline, jagode (vse to si naberejo tudi sami), občasno banano. Pomaranče in mandarine pa le izjemoma, saj jih praviloma ne marajo (ker so kisle). Poleti dobijo tudi lubenico, ki pa tudi ni najbolj priljubljena in jo pojedo predvsem iz foušije.

Oznake:

Deli: