Tabela - pomoč pri računanju

­

Že več kot 10 let uporabljam Excel tabelo, ki mi je (in bo morda še komu) v pomoč pri pripravi obrokov in preračunavanju koliko česa je v hrani, kaj moram dodati in česa je preveč.

Tabelo prenavljam, zato trenutno ni več dostopna.

NRC - National Research Council - je privatna, neprofitna organizacija, ki zbira in ocenjuje raziskave, ki so jih naredili drugi. Skupini (pododbora) za prehrano psov in mačk izdata poročilo, ki vključuje priporočila glede potreb po različnih hranilih v različnih življenjskih obdobjih.

Currently the NRC has no regulatory responsibilities to the pet food industry. In 1991 the agency requested that their recommendations not be used to substantiate nutritional adequacy in dog and cat foods. However, the periodic revisions of the NRC's Nutrient Requirements for Dogs and Nutrient Requirements for Cats are a valuable resource for information for all groups involved in pet nutrition. These reports review current research concerning essential nutrient requirements of companion animals, signs of toxicity and deficiency, and interactons that can occur between nutrients within diets. Although these standards are not of practical use for the formulation of commercial pet foods, they do provide a compilation of pertinent research on the topic of companion animal nutrition. (Canine and feline nutrition, a resource for companion animal professionals, 2nd edition)

NRC priporočila (1985) in rezultati analiz celega plena (torej whole prey in NE franken prey!) so večinoma primerljivi! (glej Nutrient composition of whole vertebrate prey (excluding fish) fed in ZOOs).

As it turns out, when whole prey was analyzed, it meets NRC numbers. Due to this it’s easy to understand why a diet, be it whole prey, or analyzed to meet NRC, will work well. The trouble is that few people actually feed a whole animal. K9Kitchen Newsletter, Monica Segal, junij 2006.

Pojasnila k tabeli

Količine hranil v različni hrani najdete v USDA bazi in CNF bazi.

NRC 1985 - NRC priporočila revidirana leta 1985, brezplačno dostopna na internetu in navedena tudi v tabeli.

NRC 2006 - nova NRC priporočila iz leta 2006, plačljiva, z dovoljenjem pa objavljena tudi v knjigi Optimal nutrition, v tej tabeli niso navedena, jih je pa nekdo dal na internet.

Beljakovine. Potreba po beljakovinah (g/kg telesne teže) v tabeli ni navedena, saj je številka precej odvisna od psa in tudi samega vira beljakovin (prebavljivosti, aminokislin). Prav tako je potrebno pri določenih bolezenskih stanjih spremeniti bodisi količino, bodisi vir beljakovin. NRC 2006 navaja dve količini beljakovin za pse, najdete ju lahko tule.

Voda. Tudi potrebe po vodi so različne. Na tejle strani lahko izračunate koliko vode potrebuje oziroma bi moral na dan dobiti vaš pes.

Ogljikovi hidrati. Psi v prehrani ne potrebujejo ogljikovih hidratov, zato ne navajam minimalnih ali optimalnih količin. (To pa ne pomeni, da niso koristni oz. včasih celo nujni, ampak o tem kdaj drugič.)

Kalorije. V zavihku "kalorije" sem uporabila eno izmed mnogih formul, ki so na voljo za izračun kalorij. Glede na težo in aktivnost psa s pomočjo te formule dobimo tri različne številke. Obstajajo seveda tudi druge formule, še vedno pa naj bo naš pes tisti, ki določa kdaj je kalorij dovolj, preveč ali premalo.

Oznake:

Deli: