Ogljikovi hidrati v pasji prehrani

­

Ko govorimo o ogljikovih hidratih (skrajšano OH) v pasji prehrani, pravzaprav ne mislimo na kemične spojine, ampak se pod tem pojmom skrivajo riž, krompir, koruza, pšenica, sladki krompir, testenine in podobna hrana.

Ogljikovi hidrati imajo v pasji prehrani lahko zelo pomembno vlogo. Škoda bi jih bilo izključiti zgolj na podlagi osebnega prepričanja.

Ogljikovi hidrati so kot vir energije odlični za vse pse, ki slabo prenašajo maščobe. Tak je bil, recimo, Tari. Seveda pa tudi tu velja, da se prilagodimo svojemu psu in pazimo, da dodajamo tiste, ki jih pes dobro prenaša. Jasno je, da psu, ki je denimo alergičen na riž, tega pač ne bomo dali, ali skuhali polente psu, ki je alergičen na koruzo.

Najpogostejši OH v pasji hrani so riž, koruza, testenine in pa krompir. Poleg naštetih lahko ponudimo tudi proso, ječmenove kosmiče, ajdo, ovsene kosmiče in še kaj. Seveda moramo vse omenjeno najprej skuhati.

Dolgozrnati beli riž sama kar pogosto uporabljam. Moji psi ga odlično prenašajo, priprava je enostavna, pa še cenovno je dokaj ugoden. 100 g kuhanega riža ima približno 130 kcal, 2,7 g beljakovin, 28 g ogljikovih hidratov, 0,4 g vlaknin in 0,05 g sladkorja.

Rjavi riž ima 123 kcal, 2,74 g beljakovin, 25,5 g ogljikovih hidratov, 1,6 g vlaknin in 0,24 g sladkorja. Se pravi nekoliko več vlaknin in sladkorja kot beli. V primerjavi z belim rjavi riž moji psi slabše prebavijo, zato ga dajem le izjemoma.

Krompir (kuhan, olupljen) sama večkrat uporabim pri driski, vključila sem ga tudi v Tarijevo dieto za jetra ter Shenzikino po-operativno dieto. 100 g kuhanega krompirja ima okrog 20 g ogljikovih hidratov, 1,8 g vlaknin in 0,89 g sladkorjev ter 86 kcal. Ima tudi kar nekaj kalija (328 mg)

Sladki krompir (kuhan, olupljen) ima dobrih 17 g ogljikovih hidratov, 2,5 g vlaknin in kar 5,7 g sladkorjev ter 76 kcal v 100 g. V primerjavi z navadnim ima nekoliko manj kalija (230 mg) ter precej več kalcija (27 mg). Ko sem pripravljala in sestavljala dieto za Shenzi (rak), sem ga vključila, a vedno v kombinaciji z navadnim krompirjem ali rižem.

Ječmenovi in ovseni kosmiči so hitro pripravljeni in tako dokaj priročni za uporabo, ko se nam mudi. Tari in Shenzi z njimi nikoli nista imela težav, medtem ko moram biti pri Momo in Lokiju nekoliko bolj previdna. V manjših količinah pa tudi onadva nimata težav s kosmiči.

Polento so zaenkrat vsi psi dobro prenašali, prav tako jo hitro in enostavno pripravimo.

Testenine je imel Tari zelo rad in jih je redno dobival. Makarončki zanj so morali biti vedno al dente. :) Kadar sem morala katerega psa porediti, sem velikokrat uporabila ravno testenine. Občasno sem jih vključila tudi v Shenzikino dieto, a pri njej le polnozrnate. S testeninami ni nič narobe, seveda pod pogojem, da naš pes ni alergičen na katero od sestavin.

Vem, da se marsikdo zmrduje nad dodajanjem zgoraj naštete hrane, češ da "ni naravna". Volk si v naravi pač ne kuha makaronov. Vendar pa se na na domačem kavču valja pes, ne volk. OH imajo v pasji prehrani lahko zelo pomembno vlogo. Škoda bi jih bilo izključiti zgolj na podlagi osebnega prepričanja.

­

Slike:

1. riž, FASTILY/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
2. krompir, ©Ralf Roletschek/Wikimedia Commons, CC BY 3.0
3. sladki krompir,Llez/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Oznake:

Deli: