Minerali so anorganski elementi, ki so za delovanje organizma nujno potrebni. Razdelimo jih v dve večji skupini* in sicer makroelemente in mikroelemente.
Makroelementi se v organizmu nahajajo v večjih količinah. Sem spadajo: kalcij(Ca), fosfor (P), magnezij (Mg), žveplo (S), železo (Fe) ter elektroliti natrij (Na), kalij (K) in klor (Cl).
Mikroelementi se v organizmu nahajajo v zelo majhnih količinah in jih tudi potrebujemo zelo malo.
Med mikroelemente (rečemo jim tudi elementi ali minerali v sledeh) spadajo: baker (Cu), jod (I), cink (Zn), kobalt (Co), krom (Cr), mangan (Mn), selen (Se).
*(Opomba: različni viri včasih različno razvrstijo elemente v makro ali mikro skupino; sama sem se odločila za podatke iz knjige Canine and Feline Nutrition)
Makroelementi
Kalcij in fosfor sta izjemno pomembna minerala. Nanju moramo biti pri pasji prehrani še posebej pozorni!
Ca – kalcij: kosti, mleko in mlečni izdelki, mesna/mesno-kostna moka, mlete jajčne lupine, najdemo ga seveda tudi v zelenjavi, a večinoma v majhnih količinah.
P – fosfor: je praktično povsod, sicer pa predvsem v mesu in ribah, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih pa tudi v zelenjavi, žitih, soji,...
Mg – magnezij: meso, ribe, kostna moka, soja, žitarice, morske alge, rjavi riž, banana, stročnice.
Fe – železo: živalski organi, jetra, jajca, meso, tudi žitarice in zelenjava.
Elektroliti:
Na – natrij in Cl – klor: mlečni izdelki, meso, ribe in jajca. Ponavadi nastopata skupaj (NaCl – sol).
K – kalij: meso in ribe, jajca, žitarice, krompir in sploh večina zelenjave, kvas, banane
Mikroelementi
Cu – baker: živalski organi (predvsem jetra), ribe, govedina, oves, zelena listnata zelenjava
Zn – cink: jetra, goveje meso, ovčje meso, delno tudi perutnina (temno meso), ribe, mleko, jajčni rumenjak, stročnice, žitarice
Co – kobalt : ribe in mlečni izdelki
I – jod: ribe, govedina, jetra, morske alge (kelp),
Mn – mangan: jetra, vampi, meso in ribe
Se – selen : meso in žitarice, piščanec, morske alge (kelp), jetra, žitarice, brokoli
- Log in to post comments