Vestibularni sindrom - dnevnik

Tari je že pred časom doživel in uspešno prestal vestibularni sindrom (periferni). Ker me je v zadnjih nekaj mesecih kontaktiralo kar nekaj lastnikov katerih psi so imeli podobne težave, je tule prepis mojega oziroma Tarijevega dnevnika prvih dveh tednov od začetka simptomov.
Začelo se je v noči z 9. (nedelja) na 10. oktober 2011. V nedeljo ni jedel, ponoči je začel bruhati, slinil se je, polulal se je na posteljici kjer je ležal (tega on še nikoli ni naredil!), ni mogel hoditi, ker ga je zanašalo in je kar naprej padal.

Ponedeljek 10. oktober: Zjutraj je bil malo boljši, sam je poskusil vstati in hoditi, a ga je še kar zanašalo, poleg tega pa je bil tudi dezorientiran. Glavo je držal postrani - nagnjeno v desno, na desni strani se je tudi močno slinil (delale so se lužice).
Ko se je umiril, sem ga bolj podrobno pregledala in opazila nistagmus - premikanje oziroma sukanje oči sem in tja. Diagnoza - vestibularni sindrom.
Dobil je Phosphorus 30C in približno uro po tem šel sam (!!!) pit. Jesti ni hotel, je pa kasneje samostojno lulal zunaj (aleluja!). Ob poskusu šibanja po vrtu bi padel, če ga ne bi držala. Prav tako je hodil v krogu (v desno) in ni mogel naciljati vrat, zato ga je bilo treba voditi notri. Pred zadnjim večernim lulanjem je še enkrat bruhal. Spal je na svoji postelji in ob prižgani luči.

Torek 11. oktober: Zjutraj je sam pil, lulal in tudi aktivno iskal vodo - to pomeni, da je samoiniciativno poskušal priti v kuhinji do svoje skledice. Prejšnji dan ga je bilo namreč potrebno tja odpeljati. Cel dan se je slinil, enkrat je tudi bruhal.
Zopet je dobil Phosphorus 30C (dopoldan), kasneje je tudi pil, jesti pa še vedno ni hotel. Popoldan je dobil še Tabacum 30C in približno uro po tem se je manj slinil. Noč s torka na sredo je prespal v temi.

Sreda 12. oktober: Zjutraj je dobil Tabacum 30C, opoldne pa je pojedel malo konzervice Hill's ID (z brizgo). Kasneje je dobil še enkrat za jest (isto kot prej), zvečer pa je dvakrat padel po tleh, ko se je hotel stresti. Nistagmus je bil spet hujši.

Četrtek 13. oktober: Stanje je bilo slabše, verjetno zaradi včerajšnjih večernih padcev, morda tudi zaradi slabega vremena. Noč je bila nemirna. Najprej je imel drisko, ki jo je pospremil z nekaj kapljicami sveže krvi, dve uri kasneje pa je moral nujno piti (zdaj že lahko pije samostojno, torej ga ni potrebno držati).
Dopoldan je ponovno dobil Tabacum 30C, kasneje pa je že sedel na vrtu in opazoval okolico - do četrtka je večinoma spal oziroma počival. Zbudil se je le za lulanje in pitje.
Tudi popoldan sta bili na sporedu driska in kri. Za jest je najprej dobil konzervo in probiotike, riža ni hotel, zvečer pa še kuhanega piščanca in bučke (zmiksano in z brizgo).
­
Petek 14. oktober: Ponoči je dobil Phosphorus 30C, zjutraj se je samostojno sprehajal po vrtu, enkrat padel, ampak ga to, za razliko od prejšnjič, ni vrglo iz tira. Tokraten kakec je bil tudi boljši (mehek) in brez krvi (krivim probiotike in domačo kuho).
Nistagmus malce boljši, ob dveh pa je šel prvič na sprehod. In to z velikim navdušenjem, ki ga noge žal niso mogle dohajati. Šla sva do konca ulice in nazaj, prvič je tudi lulal z dvignjeno tačko.
Jesti še vedno ni hotel, je pa pokazal nekaj zanimanja za hrano. S pitjem in lulanjem nima težav, prav tako se je izboljšalo premikanje oči. Ob štirih je šel zopet na sprehod, do konca ulice in nazaj. Bolj počasi. Približno uro in pol po sprehodu pa je zopet samostojno raziskoval vrt.

Petek 15. oktober: Dopoldan spet sprehod do sosedov, potem pa je dobil Phosphorus 30C. Za jest je dobil konzervo. Popoldan spet dva sprehoda in še malo konzerve. Nistagmusa se skoraj ne opazi več (minimalno premikanje).
­

Sobota 16. oktober: Dobil je Phosphorus 30C, šla sva na sprehod, kjer je hodil hitreje kot prejšnje dni, še vedno pa počasi glede na hojo pred to kalvarijo. Pri kakanju je bilo vmes malo krvi, ostalo brez posebnosti.
Popoldan je zopet jedel (konzervo), kakal (brez krvi!) in šel na sprehod. Zvečer je poskušal skočiti na kavč (smo preprečili, da ne bi padel, ampak namen šteje!!!).
­
Nedelja 17. oktober: Dopoldan samostojni sprehod po vrtu in Phosphorus 30C. Popoldan ponovno sprehod po vrtu, kakanje in lulanje (vse samostojno!), za hrano pa je pokazal, da mu smrdi... Se vrača na stara pota...
Zvečer je zopet jedel (z brizgo!), tik pred spanje pa je pojedel dva koščka kuhanega bočnika (goveja župca ekstra zanj!). V noči na ponedeljek je prvič po enem tednu pokakal trden kakec.
­

Torek 18. oktober: Zjutraj je dobil Phosphorus 30C in na dopoldanskem sprehodu suvereno pomarkiral grmovje ter zašibal čez prehod za pešce. Ta sprehod je bil najdaljši do zdaj, nekaj 100m. Župce in mesa tokrat ni hotel/znal/mogel jesti, je pa veliko popil.
Ob 12h smo bili pri veterinarju, kjer sta ga pregledala tako njegova zdravnica kot en drug dohtar. Pregledali smo mu kri, naredili ultrazvok, pregledali učke in ušesa. Kri - vse ok razen povišanih jetrnih encimov. UZ - heterogene lise na jetrih in vranici. Ušesa in učki - ok, kolikor se je videlo. Zatravmiral je pri striženju krempljev, ampak ok, to itak vedno. Nevro zadeve - potrditev diagnoze, da gre za vestibularni sindrom (vse kaže na periferni), je pa desna stran malce slabša. Vzrok? Neznan. Dobil je antibiotik Synulox (na 12h) in pa Ranital (pred hrano in antibiotikom).
Zvečer ga je zanašalo, jesti ni hotel.

Sreda 19. oktober: Sprehod je bil zopet daljši, tokrat kar kakšne pol kilometra. Dobil je Ranital, Synulox in pojedel zmiksan bočnik iz juhe v naslednjem vrstnem redu: Ranital, čez 15min (približno) hrana in po hrani Antibiotik. Še vedno prisoten nystagmus, nekoliko bolj kot prej. Kakanje brez driske in krvi, a mehko.

Četrtek 20. oktober: Zjutraj Ranital, antibiotike in hrana - vse po brizgi. Mimogrede, do danes je vso hrano, razen tistih dveh koščkov, dobival po brizgi. Samostojno ni pojedel ničesar.
Danes je PRVIČ odkar se je začelo to sr***e SAM pojedel nekaj hrane in sicer bočnik iz juhe in malo našega purana.
Popoldanski kakec dober, zvečer pa spet Ranital, antibiotik, hrana (po brizgi), za pikico na i pa je spet sam pojedel dva krožnička bočnika.

Petek 21. oktober: Zajtrkoval samostojno (bočnik na krožniku, kaj pa drugega). Ranital in Synulox je dobil po brizgi. Zjutraj je sam skočil na kavč. Popoldan je ponovno sam pojedel cel krožniček mesa, po brizgi pa je dobil še probiotike (pol kapsule) in Liverin Forte (pol tabletke). Zvečer spet pojedel cel krožniček mesa.

Sobota 22. oktober: Samostojno lulanje, pitje, hranjenje (bočnik na krožničku, goveja juha in nudlčki), še vedno na sporedu Ranital, Synulox, probiotiki in Liverin Forte.

Nedelja 23. oktober: Enako kot v soboto, le da je za kosilo dobil še makarončke, korenje iz juhe in tunino konzervo (RioMare v lastnem soku!).
Konec VS dnevnika ker... nam gre nam na boljše in zapiski niso več potrebni! :D

12. 11, torej mesec in 3 dni po VS, pa je gospodič pricapljal na Sv. Ano.
Deli: