Kampilobakter, akutni poliradikulonevritis in surov piščanec

Poliradikulonevropatijo (APN) so prvič opisali v Severni Ameriki in sicer so jo srečali pri psih, ki so jih uporabljali za lov na rakune. Kasneje so jo našli tudi pri psih iz držav, kjer rakunov v naravi ni. Poleg rakunov med dejavnike tveganja uvrščajo (oziroma sumijo) še cepljenja in vnetja dihal ter prebavil.

Obstaja hipoteza, da je APN "pasja verzija" sindroma Guillain-Barre (GBS). Pri ljudeh je okužba s patogeno bakterijo kampilobakter (Campylobacter spp.) eden glavnih (večjih) možnih sprožilcev bolezni. Z GBS povezujejo še okužbe z drugimi mikroorganizmi (s Haemophilus influenzae, Mycoplasma pneumnoiae, citomegalovirus, Epstein Barr virus, Borrelia burgdorferi in virus Zika). Pri ljudeh je večina okužb z bakterijo kampilobakter povezana z uživanjem surove ali premalo kuhane/pečene perutnine, piščanci so namreč naravni rezervoar teh bakterij.

Raziskovalce je zanimalo, kako pa je s temi povezavami pri psih. V raziskavi primerov in kontrol so tako želeli primarno preveriti povezavo med okužbo s kampilobaktrom in APN ter ugotoviti, ali bi omenjena bakterija (oziroma rod bakterij) lahko bil sprožilec za bolezen. Drugi cilj pa je bil najti potencialne dejavnike tveganja za APN, vključno z uživanjem surovega piščanca in nedavno okužbo s kampilobaktrom.

Vzorec ni ravno največji, v raziskavi je sodelovalo 27 psov z APN, v kontrolni skupini pa je bilo 47 psov. Pri 13 od 27 obolelih psov so v iztrebkih našli kampilobaktre (večinoma C. upsaliensis), pri zdravih pa pri 11 od 47 psov.

Pri obolelih je bila verjetnost, da so nedavno imeli kampilobakteriozo, 9,4x večja kot pri kontrolni skupini. Prav tako je bila (70x) večja verjetnost, da uživajo surovega piščanca. Našli so statistično značilno povezavo med uživanjem surovega piščanca in APN. Žal pa niso analizirali hrane, s katero so pse hranili lastniki. ­

To je na kratko to. Brez teorij zarote, Big Pharma, briketarskih korporacij in ne vem še česa, kar naj bi stalo za to, sicer zelo zanimivo, raziskavo. Je kampilobakter kriv za APN? Mogoče. Je surov piščanec kriv za APN preko okužbe s kampilobaktrom? Mogoče. So na delu še kakšni drugi dejavniki, ki jih v raziskavi niso preverjali in za katere morda sploh vemo ne? Mogoče. Stoji za vsem tem briketarski lobij, ki želi uničiti vse omembe hranjenja s surovo hrano? Japajade.


Martinez-Anton, L., Marenda, M., Firestone, S.M., Bushell, R.N., Child, G., Hamilton, A.I., Long, S.N. and Le Chevoir, M.A.R. (2018), Investigation of the Role of Campylobacter Infection in Suspected Acute Polyradiculoneuritis in Dogs. J Vet Intern Med, 32: 352–360. doi:10.1111/jvim.15030

­

Foto: Campylobacter jejuni

­

Oznake:

Deli: