pasme

DNK test za bolezen šar pejev

Kdor čaka, dočaka! Upam. Konec aprila me je razveselila novica, da je dolgo in zelo težko pričakovani DNK test za tipično bolezen šarpejev končno tu. No, ne še čisto, je pa znanstveni članek objavljen v reviji BMC, ena od soavtoric pa je tudi na svojem Facebook profilu objavila krajši povezetek. Trenutno po mojih informacijah test še ni na voljo, bo pa v kratkem in sicer bodo v Evropi testirali na Švedskem, za Ameriko pa (še) ne vem.

Večje kot je CNV število, večje je tveganje za pojav bolezni šar pejev - SPAID.

DNK test nam bo povedal, kolikšno število kopij (CNV) »meatmouth« duplikacije/mutacije ima naš pes. Večje kot je CNV število, večje je tveganje za pojav bolezni šar pejev, ki se od leta 2013 imenuje SPAID (Shar Pei Auto-inflammatory Disease).

Deli: 

Šar pej, gube in genetika

­Pasmo šar pej pesti precej zoprna (milo rečeno) in neozdravljiva dedna bolezen - šarpejska vročica, na kratko FSF (Familial Shar Pei Fever). Glede na izkušnje bi rekla, da je poznavanje bolezni slabo, čeprav informacij ne manjka. Prevečkrat srečam (v živo in virtualno) lastnike šar pejev, ki za bolezen še nikoli niso slišali. Se je res tako težko pozanimati pred nakupom? Google in "shar pei health" navrže ogromno spletnih strani.

Leta 2011 je pravi BUM povzročil članek, objavljen v PLOS Genetics ("A Novel Unstable Duplication Upstream of HAS2 Predisposes to a Breed-Defining Skin Phenotype and a Periodic Fever Syndrome in Chinese Shar-Pei Dogs"), ki je malce osvetlil genetsko ozadje FSF.

A, B in C - zahodni tip šar peja. D - tradicionalni tip šar peja. E - nalaganje mucina (predvsem HA) v dermisu kože - nastanek gub.
Vir slike: Olsson/PLOS Genetics. Creative Commons Attribution 2.5 license.

Deli: 

Vestibularni sindrom

Tarija je pred leti doletela zelo neprijetna reč, ki se strokovno imenuje vestibularni sindrom (ang. canine vestibular syndrome). Poenostavljeno povedano gre za izgubo ravnotežja in ataksijo (nekoordiniranost gibov). Pes ne more hoditi oziroma hodi s težavo, težko vstane, zanaša ga, skratka izgleda kot da bi bil pijan. Do težav lahko pride izredno hitro, v nekaj urah. Vse skupaj je videti grozno in prva stvar na katero lastniki pomislijo/mo, je možganska kap. Pa vendar temu v veliki večini primerov ni tako. Vzrokov za pojav vestibularnega sindroma je več. Med pogostimi je recimo vnetje notranjega ali pa srednjega ušesa, težave s ščitnico, okužbe, novotvorbe, velikokrat pa vzrok preprosto ni znan. Kljub splošnemu prepričanju je možganska kap redka.

Ločimo periferni in centralni vestibularni sindrom. Periferni vestibularni sindrom vključuje strukture v ušesu (notranje, srednje uho), centralni pa možgansko deblo. Kako je vse skupaj potekalo pri Tariju si lahko pogledate tule - Tarijev dnevnik VS.

Deli: 
Subscribe to pasme